Odla tätt

Vattnar beteenden. Vattnar beteenden.

Hörde en sån bra liknelse för några veckor sedan. Det var hundtränaren Kathy Sdao som hade ordet. Osäker på om det var blog, pod eller video men. Hur det nu var så berättade hon om ett tillfälle då hon lyssnat på ett trädgårdsprogram där det diskuterades ogräsbekämpning. Ett gäng trädgårds-experter gav råd om hur man bäst blir av med ogräs. Det föreslogs flera herbicider och någon typ av gasbrännare, alla med syfte att utrota ogräset. Siste mannen att ge råd fokuserade istället på att fylla utrymmet där ogräset växer med något annat och menade att: som odlare bör vi fokusera på att odla. Det gör att ogräset saknar någonstans att växa.

Till detta drog hon paralleller till djurträning, och eftersom jag tyckte de var så himla bra så blev det ett blogginlägg av det. 

Sdao menar att vi, som belöningsbaserade tränare bör minnas detta: att odla tätt. Att bibehålla och öka antalet beteenden jag som tränare uppskattar och vill se mer av och, som är meningsfulla för mitt djur. 
Inte fokusera på att bli av med oönskade beteenden.

Vi vill vara tränare som bygger beteenden inte som river de. Vi har förmodligen  alla djur med olika hög grad av oönskade beteenden som vi som tränare vill se mindre av.
Om vi istället för att odla beteenden som vi VILL HA koncentrerar oss på att undantrycka och/eller straffa de beteenden vi INTE vill ha glömmer vi att även om det kortsiktigt kan se ut som att vi löst ett problem så är det precis som när vi använder växtgifter andra långtidverkande bieffekter.

Hur får vi stället en belöningsbaserad approach då? Genom att arrangera miljön där vi odlar beteenden och se till att de beteendena har positiva konsekvenser för våra djur. I praktiken kan detta t.ex. betyda att om du har en häst som skrapar när hon står uppbunden på stallgången och du vill att detta ska sluta.  Varför inte fokusera på att ge hästen en uppgift istället? En matt-target kan vara ett superbra sätt att få en häst som ser poängen med att stå fint på alla fyra ben. Små enkla förändringar som underlättar för både oss och våra hästar i vardagen. 

Här börjar vi matt-träning en regning höstdag med fina Ombra och duktiga Malin. Foto: Sara Thörnblad
Här börjar vi matt-träning en regning höstdag med fina Ombra och duktiga Malin. Foto: Sara Thörnblad
Tags: träning

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln