Grundläggande beteenden-Targeting del 1

Bland de första beteenden vi lär våra hästar med hjälp av positiv förstärkning är ofta att nudda ett föremål med nosen. Detta kan vi utveckla till att våra hästar bland annat ska uppmuntras till att följa föremålet eller att gå till det. Detta kallas targeting, från engelskan. Target betyder mål-som substantiv och sikta-som verb. En target ger din häst ett mål att sikta på. Förmodligen skulle en nog kunna säga målträning på svenska, men targeting känns ganska vedertaget hos klickertränare och är en term jag själv använder.

Att lära sin häst att nudda ett föremål med t.ex sin nos är ett enkelt och roligt beteende att börja med. Har du en häst som gärna vill muddra dig på jakt efter godis är också targeting ett smart sätt att istället lära din häst vilket beteende det är som lönar sig.

För de flesta hästar är det också något alldeles nytt att nosa på ett föremål och att bli förstärkta för detta. Under introduktionen till klickerträning kan detta vara en stor fördel eftersom det inte finns några tidigare associationer kring beteendet.

Med hjälp av en frisbee och en blompinne  visar Emma sin Neptun vad hon vill att han ska göra.
Med hjälp av en frisbee och en blompinne visar Emma sin Neptun vad hon vill att han ska göra.

Med hjälp av en target kan du initiera massor av beteenden:  lära dina hästar att bli ledda, komma på signal, lastas i en trailer, uppsittning, parkera, arbeta med rädslohantering, avmaskning, lära hästen öppna och sluta, etc. etc. etc. Kort sagt. Vi hästtränare har stor nytta av en target. Target-arbetet övar upp såväl kreativitet som skicklighet hos både människa och häst.

Den viktigaste uppgift en target har, enligt mig, är att hjälpa våra hästar att lyckas och att minimera risken för frustration. En target kan hjälpa din häst att förstå vad det är du vill vilket i sin tur får de att bli bättre på problemlösning. Få ytterligare förstärkningshistorik med redan kända beteenden.

Förberedelser och bra att tänka på:

Det lönar sig att vara noggrann i början. Därför är det smart att ha ett avstånd mellan dig och din häst. Hagstaketet, inuti boxen eller annan inhängnad. Där du står utanför och din häst bakom någon form av barriär. Det är smart därför att många hästar också behöver lära sig om avstånd och hur en tar godis fint. En barriär ger också människan utrymme. Det kan kännas som mycket att hålla rätt på i början med en klicker, en godisväska OCH en target. Dessutom gör dig en barriär av något slag det enkelt att pausa. Det är lätt att bli ivrig i början och hålla på länge Men både vi och våra hästar lär oss bättre och snabbare med kortare repetitioner. Med en kort repetition menar jag cirka 20 klick där jag försöker avsluta där min häst gör något extra bra. Detta belönar jag med lite extra godis och gärna i en hink, på backen eller liknande för att markera för min häst att jag både är extra nöjd och att nu är det dags för paus. Detta för att min häst ska lära sig hur vi jobbar och att inte bli frustrerad över att ta en paus. Att ha en hötuss tillgängligt brukar också fungera bra. En paus ger din häst en chans att processa informationen och dig en chans att planera nästa repetion och göra en liten utvärdering av ert arbete. Behövs något ändras?

Som target kan du använda i princip vad som helst. Jag har en blompinne av bambu i lagom längd med ett kaklock fastsatt. Att tänka på är att ta någonting som din häst inte sedan tidigare är bekant med och som är lätt för hästen att se och lätt att nudda vid. När du och din häst är mer varma i kläderna kan ni jobba med mindre targets och/eller hand-targets men jag rekommenderar att du först gör det lätt för er båda att lyckas.

Jag föredrar en mekanisk klicker i början, om det inte är så att du har stenkoll på vad du säger och hur du säger saker till din häst. Senare går jag ofta över till ett klickord men.. Ofta pratar vi mer med våra hästar än vi är medvetna om och i början vill vi ha tydlig distinktion på vad som markerar rätt beteende och i vilket ögonblick (t.ex när hästen nuddar din target). 

Det absolut viktigaste att tänka på är din hästs känsloläge! Du vill klicka din häst när din häst är lugn. Tänk på att både du och din häst lär er en ny teknik, det kan löna sig att du torr-övar lite hantering av alla grejor innan du testar med din häst.. Tajming både för när du klickar, presenterar din target och när du matar GÖR SKILLNAD

I nästa del går vi mer in på hur   

Kommentera gärna:

Etikettmoln

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar