Emotioner och Lugnande Signaler hos Häst

Rachel & Rachael in action. Rachel & Rachael in action.

Emotioner hos häst

Tillbaka från en fantastisk helg tillsammans med Rachel Bedingfield from
 Connection Training och Rachael Draasima från Calming Signals of Horses

Det övergripande fokus var att prata om våra hästars känslor och vilka signaler våra hästar ger oss när deras känsloläge ändras.

Rachel från Connection Training startade lördagen med att prata om hur vi kan kategorisera och gruppera våra hästars känslor. Rachel utgår från Jaak Panskepps teorier om 7 nyckelemotioner: 


SEEKING-letar resurser, förväntan
PLAY-lek, glädje, upprymdhet
LUST- sexuella beteenden, 
CARE-omvårdnadsbeteenden, välvilja, bobyggande

---------------------------------------------------------------------------
GRIEF-separationsångest, sorg
FEAR-rädsla, skräck
RAGE-raseri, anfall, försvar


Rachel menar att även om flera känslosystem ofta är aktiverade så finns det bara två huvudfunktioner hos känslorna. Enkelt uttryckt så rör vi oss antingen  TILL något eller IFRÅN något. Känslolägen aktiverar beteenden. Detta innebär alltså att vi genom att förändra hästens känsloläge kan förändra hästens beteende. 

Jag tror att flera av oss som var med hade ganska hyfsad koll på Panksepps syn på saken och även Rachel uppfattade åhörarna som ovanligt upplysta. Vanligtvis brukar hon ägna mer tid åt den teoretiska uppbyggnaden. Vad vi inte sett så mycket, gissar jag iaf, är hur nyckelemotionerna knyts till just djuret häst.

Rachel betonade att vi vill hamna i nått typ av mellanläge, den kognitiva zonen, zonen där du har kontakt med din häst. Till exempel vill vi  när vi tränar våra hästar att SEEKING-systemet ska vara aktiverat. SEEKING-systemet är vårt universalsystem som leder oss till resurser, får oss att kartlägga vår omgivning och lära oss nya saker. Till detta kommer olika grader av hur mycket SEEKING-systemet blir aktiverat. Vi vill ligga på en lagom nivå. Har vi åkt transport med vår häst och nyss kommit på en ny plats är visserligen SEEKING aktiverat men ibland i för hög arousal nivå. En häst som är för exhalterad för att kunna tänka eller överstimulerade. Detta gäller också för oss som tränar med matförstärkare, vi bör se över hur både våra övriga foderrutiner (biologiskt har hästen ett stort behov av att beta-är detta tillgodosett) och hur gott godis vi ger våra hästar om vi vår träning leder till väldigt exhalterade hästar i samband med mat. SEEKING blir aktiverat av förväntan, inte av belöningen i sig. 

Men för att inte trötta ut er alldeles och för er som inte var där: Rachel har gjort en trevlig YouTube serie i 5 delar om olika känslolägen Rekommenderar den som är intresserad att titta närmre på den första delen HÄR: (övriga delar ligger också där) https://www.youtube.com/watch?v=Fq8iB8pUGPw

För mig personligen, som hört och pratar emotioner ganska mycket med både Rachel och andra hästmänniskor var diskutionsbiten extra intressant. Jag tycker det är intressant hur träningen påverkar hästarna känslomässigt och hur vi kan hjälpa hästarna till bättre känslolägen. Vi pratade en hel del om hästar som droppar och helt enkelt verkar få sitt LUST-system triggade av träning.

Överhuvudtaget är olika nivåer av arousal något jag tycker är väldigt intressant och faktskt något vi borde prata mer om som klickertränare. För hästar som ser träningen som så viktig att de blir överexhalterade är inte lösningen att då sluta med allt som leder till detta utan att jobba igenom det. 

.Anledningen till att vi vill ta hänsyn till hästarnas känslor är ju att ge de en högre välfärd och ett rikare liv. Vi har ju massor att göra här. Inte minst när det gäller att lära oss känna igen den individuella hästens känsloläge och vad som är rätt för just den individen. Just det tycker jag Rachel förmedlade jättebra.

Vi gjorde flera praktiska övningar tillsammans på söndagen. Vi gjorde flera praktiska övningar tillsammans på söndagen.

Lugnande Signaler hos häst

Holländska Rachaël Draasima hade sitt prat på söndagen och för de allra flesta var nog hennes del den som var mest ny och obekant för deltagarna. Hennes ämne om Lugnande Signaler hos häst var superintressant och även hon var en väldigt bra talare. Hon tryckte ganska mycket på att vi ska behandla varje häst som en individ och att varje häst reagerar på sitt unika sätt på olika stimuli i omgivningen. Rachaël definierar lugnande signaler som kontextberoende kommunikation. Signalerna reflekterar olika spänningslägen hos häst och när spänningen blir för hög tar instinkten av flight eller fight över. Självklart en av sakerna som gör att det också är viktigt för oss människor att känna igen dessa signaler.

När ser vi lugnande signaler och varför? 
Lugnande signaler är stillande signaler som vi ger varandra för att undvika konflikt och för att upprätthålla sociala relationer. Lugnande signaler är också ett sätt att lugna oss själva. Skillnanden hos en häst som försöker lugna sin omgivning eller sig själv kan vara svår att avgöra men för oss människor bör vi såklart uppmärksamma detta oavsett och titta både på vårt agerande och den omgivande miljön.  

Rachaël pratade en hel del om vilka de lugnande signalerna är och generellt kan en väl säga att många av de tecken som traditionellt tolkas som att hästen "tänker" har "förstått" eller "accepterat" en människa i själva verket verkar vara en lugnande signal och, där flera lugnande signaler ges samtidigt, också ett tecken på högre stressnivåer. Jag rekommenderar alla hästmänniskor att läsa hennes bok

Under dagen pratade vi också om (precis som på lördagen) att vi bör fokusera på känslor, inte beteenden. Om våra hästar har ett hörn på ridbanan som de försöker undvika och visar flyktbeteenden kring så är de inte dumma, fjantiga eller olydiga utan rädda. Istället för att tvinga de att göra som vi säger bör vi fokusera på att hjälpa hästen till ett bättre känsloläge. Rachaël menar att vi människor ofta känner oss sammankopplade med hästen när vi sitter på hästens rygg. Ur hästens synvinkel är det dock att äta tillsammans som är den huvudsakliga sociala aktiviteten en gör tillsammans med sin kompis.

Eftermiddagen ägnade vi åt en hel massa övningar där vi människor kan möta lugnande signaler med lugnande signaler och till exempel när vi är ute på tur och möter något skrämmande med hjälp av olika kroppspositioner istället erbjuda skydd åt våra hästar. Flera av oss som var på plats undervisar också andra hästtränare, vilket gör mig extra glad.

Rachaël pratade också mycket om att  göra våra hästar mer oberoende och att "empower" (tycker det svenska ordet bemyndiga, befullmäktiga låter sjukt dåligt i sammanhanget) våra hästar. Även här kändes åhörarna avancerade i det avseendet. Flera av oss jobbar mycket med att ge våra hästar fler val i vardagen, berika deras miljöer och hitta fler sätt våra hästar kan uttrycka sig på, vilket Rachaël också kommenterade. 

Hennes åsikt är också att när vi ser lugnande signaler hos våra hästar och att de börjar visa fler och fler av dessa utan att de verkar kunna lugna sig själva: Då ska vi hjälpa våra hästar. I boken finns en bra "kommunikationsstege" som visar hur lugnande signaler korrelerar till både ökande och minskande stressnivåer. 
Det är ju också därför det är viktigt att överhuvudtaget bry sig om våra hästars lugnande signaler. Höga stressnivåer är skadligt.Särskilt om kroppen inte hinner återhämta sig från höga stressnivåer. Därför bör vi också tänka på att det inte bara är muskler som behöver varierat arbete. Tycker din häst att det är lite stressande att åka transport så ge honom därefter några lätta dagar efter detta osv.


En väldigt givande helg, ser verkligen fram emot att prata mer om Rachaëls nose-work arbete med häst. Känns som vi bara hann skrapa på ytan av detta. I september håller Rachaël en praktisk kurs på Connection Trainings spanska center för den som är intresserad: https://www.cortijodesegura.com/courses-1/ Var också flera som uttryckte intresser för en praktisk kurs här i Sverige så vi får se hur det blir. Otroligt roligt med så stort intresse för detta, känns som att hästvärlden är under så stora förändringar nu. Spännande att leva!

Kommentera gärna:

Senaste inläggen

Senaste kommentarer

Bloggarkiv

Länkar

Etikettmoln